Teppesniffari
Mental aktivisering for din hund


Ønsker du å starte med mental aktivisering for din hund, men vet kanskje ikke helt hvor du skal starte? Teppesniffari er en lavterskel-aktivitet, hvor det er lagt til rette for at hunden selvstendig utforsker ulike lukter. Det blir lagt ut flere tepper og gjenstander på agilitybanen. Hunden får utforske i sitt tempo og etter sin interesse. Teppene som er lagt ut over banen er hentet fra flere ulike hjem og har med seg en safari av lukter. Noen tepper er også lagt inn sammen med dyr som hest, ku, gris osv. 

Hvorfor teppesniffari?
Visste du at om vi sammenligner hundens luktesans med vårs, så er sansecellene til mennesket (når det kommer til lukt) på størrelse med et frimerke, mens hundens er på størrelse med en fotballbane? Hunden kan også skille luktene separat, og en hamburger vil ikke lukte hamburger, men både kjøtt, tomat, salat, mel osv. Og litt samme prinsipp som når vi kjører bil, så må vi av og til skrue ned musikken for å se bedre, så vil det å gå å lukte på ting ta opp så mye av hundens fokus at andre sanser blir svakere. Du har kanskje lagt merke til dette når du roper på hunden, og den er for opptatt av en lukt til å høre etter? Dette har med at hunden bruker mye mentalt fokus på det å lukte. Og etter en økt i en safari av lukter, er det godt mulig at hunden legger seg flat når den kommer hjem. 

Hvilke hunder passer det for?
Teppesniffari er en fin aktivitet for alle hunder, og spesielt for hunder som er usikre, har en skade eller er eldre og ikke kan gå så lange turer. Det vil også bli kombinert med beriket miljø, hvor det legges ut ulike gjenstander sammen med teppene. Dette er god miljøtrening for valp, og når hunden får tilnærme seg disse gjenstandene på eget intiativ, og gradvis tørr gå nærmere, vil dette også øke selvtillitten hos hunden. 

Teppesniffari er nytt hos Landhandel Dyrefôr
Det ble gjort en test på teppesniffari med hunden Ulrik, en schæfervalp på 5 mnd, som er en smule redd av seg. For han var det å bare komme på banen litt stort, og han brukte de første 10 minuttene på å lukte rundt på gresset. Etter dette gikk interessen over på teppene, og spesielt den skumle trillebåra som lå mellom der. Pelsen på ryggen reiste seg og ett par bjeff ble gitt som en advarsel til denne trillebåra. Men etter hvert som han gikk å luktet på disse teppene, så kom han seg stadig nærmere og nærmere denne trillebåra, og til slutt så hadde han gått fra å bjeffe 10 meter ifra, til å faktisk gå å lukte på denne skumle tingen. Mestring på høyt nivå! Kort videosnutt av Ulrik kan du se her.

Det er Lena Garborg Frøiland som arrangerer teppesniffari. Ideen er hentet fra Iselin Lande, som driver Småtroll hundesenter på Trollerud Gård. Stor takk til henne som gav meg tillatelse til å ta med med denne aktiviteten til vestlandet.

Praktisk info: 

- Det blir satt av 30 min til din hund

- Det er lagt inn 5 minutter mellom hver hund

- Pris er 150kr/pr hund

- Har du og hunden behov for å komme uten å møte på andre hunder, gi beskjed om dette i forkant, så tilrettelegger vi for det.  

- Påmelding blir annonsert på facebooksiden vår

- Har du spørsmål om teppesniffari ta kontakt med Lena Garborg Frøiland på: lenagf@live.com